„Bajka o ribaru i ribici“ A.S.Puškina


Čas domaće lektire povodom 20.novembra – Svjetskog dana djeteta.

Prezentacija sa edukativnim materijalom

Da je knjiga neiscrpna inspiracija za razgovor o važnim životnim temama, dokaz je i čas domaće lektire „Bajka o ribaru i ribici“ A.S.Puškina realizovan u našoj školi povodom 20.novembra Svjetskog dana djeteta .

Uvodni dio časa posvećen je žanrovskom određenju djela pa su učenici kroz pripremljenu prezentaciju tragali za elementima bajke. Zatim su kroz rubriku „Željometar“ pratili događaje u djelu, analizirajući psihologiju likova. Učenici porijeklom iz Rusije dobili su priliku da na ruskom jeziku čitaju odlomke iz knjige i kroz tu aktivnost ostalim učesnicima otkriju ljepotu svog jezika i kulture kojoj pripada i autor „Bajke o ribaru i ribici“ ruski pjesnik A.S. Puškin. Posebna aktivnost – „Zagonetna pitanja“ posvećena je darovitim učenicima, a koncipirana je kao otkrivalica na pitanja formulisana po NTC sistemu učenja. Pripremljeni su i nastavni listići (diferencirani zadaci) u skladu sa mogućnostima pojedinih učenika.

Glavni dio časa posvećen je timskom radu i bogaćenju rječnika. Učenici su imali zadatak da kroz prezentaciju na interaktivnoj tabli rješavaju zagonetke, pitalice, analiziraju izreke i poslovice sa motivom ribe, otkrivajući tako bogatstvo jezika i metaforiku riječi. Nakon toga, jedan učenik,-talentovani recitator, dobio je zadatak da pročita brzalicu „Ribar“. S obzirom na to da se radi o tekstu koji je preporučen kao dobra podloga za govorne i muzičke vježbe, učenici su kao zajednički zadatak otpjevali pjesmu čija je numera prikazana u vidu karaoka (tekst i muzika) na interaktivnoj tabli. Bila je to prilika da se učenici uz muziku opuste, zabave, ali i nauče novu muzičku numeru koja je u tematskoj vezi sa knjigom.

Završni dio časa planiran je kao igrovna aktivnost – rad u timu. Učenici su imali zadatak da zamisle susret sa zlatnom ribicom. Zatim, da osmislile „mamac“ za zlatnu ribicu tako što će na pripremljene „mamce“ (u „ribarskoj mreži!“) ispisati želju koja je u vezi sa dječijim pravima, a koja je na dobrobit svih, a ne samo pojedinca. Učenici su se u ovoj igrovnoj aktivnosti odlično snašli, otkrivajući da su upoznati sa pravima djece i da imaju razvijenu svijest o tome za šta se vrijedi boriti iz ugla djeteta. A to su kroz igru i zamišljeni susret sa zlatnom ribicom i pokazali (želje su bile u vezi sa srećnom porodicom, radosnim djetinjstvom, čistom okolinom, svijetom bez siromaštva, a sa više igre…)

Planirano je da se razgovor o pročitanom djelu nastavi kroz organizovanje likovne radionice „Zlatna ribica“ na kojoj će učenici imati priliku da pokažu svoje preduzetničke vještine, a od učeničkih radova biće napravljena izložba u holu škole, otvorena za javnost.

Aktivnosti posvećene knjizi iz programa domaće lektire bile su inspiracija i prilika učenicima da na jedan drugačiji, edukativni, ali i zabavan način naprave osvrt na dječija prava i 20. novembar – Svjetski dan djeteta.

Čas je osmislila i realizovala 26.11. Ljiljana Milović u okviru saradnje školske biblioteke sa nastavom i učenicima. Učestvovalo je odjeljenje IV-1 sa odjeljenjskim starješinom Milicom Pješčić, a gost časa bila je Vlatka Gažević Marković, pedagog, u okviru svog plana hospitovanja i posjete časovima.

Pripremila:

Ljiljana Milović

Tagged with: , , , ,
Objavljeno u Nastavni predmeti, Obavještenja, Ogledni čas

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

JU OŠ “Anto Đedović“ Bar


Zvanična prezentacija
JU OŠ "Anto Đedović" Bar

Uputstva za elektronski upis u vrtiće i osnovne škole

Upiši me

Školski list „Zlatna obala“ br.25
Školski kalendar rada 2021-2022
Ažuriranje

Obavještavamo Vas da je izvršeno ažuriranje većine podaka za ovu školsku godinu, kao i arhiva iz prethodnih godinu.

Arhivu možete pogledati pojedinačno kod stranica koje se godišnje ažuriraju, ili u meniju Arhiva! 

Administrator sajta: Zvonko Mijatović

I-zdravlje-i-znanje

I-zdravlje-i-znanje

Učenje na daljinu

U susret učenju na daljinu

Maida Bahović, VIII-1
Vladimir Rajevski (II-3)

Vladimir Rajevski

Denis Illarionov (II-3)
Anđelija Đurković: „Uči doma“

Anđelija

Za odlican 5
Za odlican

Za odlican 5

Microbit project energy wood
Microbit project energy wood

Microbit project energy wood

Video klip sa Šantom Pantom
Radost na licima prisutnih

Radost na licima prisutnih

Novosti na sajtu knjiga mašte!
Novosti na sajtu knjiga mašte!

Novosti na sajtu knjiga mašte! https://knjigamaste.wordpress.com/

Vodič: Kako da se ponašate u slučaju zemljotresa
NET prijatelji – app for children
NET prijatelji aplikacija za računare
netprijatelji23

netprijatelji23

Strane sajta
Kalendar objavljivanja članaka
decembar 2019.
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Kategorije
%d bloggers like this: