Kućni red škole

Vrijednosti koje svi poštujemo su:

Međusobni odnosi zasnovani na razumijevanju, toleranciji, prihvatanju različitosti i kulturi ophođenja.

Lični trud u postizanju što boljih rezultata u učenju i svim oblicima nastave i stvaranju dobre radne atmosfere u školi za sve. Da bismo to postigli, usvojili smo sljedeća:

Pravila za održavanje kućnog reda

Član 1

Pravilnik o kućnom redu sadrži odredbe koje regulišu pitanja iz života i rada škole, prava i obaveze učenika i zapošljenih.

Član 2

Učenici i zapošljeni u školi, kao i lica koja posjećuju školu, dužni su da poštuju pravila školskog života i rada, odluke upravnih i stručnih organa i pridržavaju se propisa čime čuvaju ugled učenika, zapošljenih i škole.

Član 3

Nastava u Školi počinje u 8,00 sati, odnosno u 7,15 sati (predčas). Učenici dolaze ispred škole 10 minuta prije početka nastave. U školsku zgradu ulaze na znak zvona 5 minuta prije početka časa. Za ulaz koriste se „glavni ulaz u školsku zgradu“ i to za učenike od III do devetog razreda, a učenici I i II razreda koriste bočni ulaz sa lijeve strane (ulaz za suteren). Ulaze uz poštovanje reda i uz asistenciju dežurnih nastavnika.

Član 4

Nakon ulaska u školsku zgradu učenici se ne zadržavaju po hodnicima i holovima, nego ostavljaju i uzimaju potrebne stvari iz svojih ormarića i odlaze u svoje učionice-kabinete, zauzimaju svoja mjesta, kulturno se ponašaju, spremaju se za čas koji je po rasporedu i čekaju početak časa. Redari su dužni da izvrše neophodne pripreme za početak časa.

Član 5

Po dolasku nastavnika učenici se ponašaju u skladu sa pravilima učeničkog ponašanja, uredno i pristojno učestvuju u radu na času. Ulazak na čas poslije početka i izlazak sa časa prije završetka nije dozvoljen bez posebnog odobrenja predmetnog nastavnika. Samovoljno napuštanje časa povlači odgovornost i primjenu odgovarajuće vaspitne mjere. Učenicima koji nijesu na času nije dozvoljeno zadržavanje po holovima, hodnicima, pomoćnim prostorijama škole. Ukoliko po bilo kojoj osnovi učenik nije na času dužan je da boravi ispred škole. U protivnom biće izložen primjeni odgovarajućih vaspitnih mjera.

Član 6

Za vrijeme 5-minutnih pauza između časova učenici mogu koristiti kratku pauzu relaksacije, koristiti sanitarne čvorove prema svojim potrebama uz strogo poštovanje pravila učeničkog ponašanja bez gužvi, vike, galame, dozivanja i drugo. Obavezno koristiti mokre čvorove u sektoru koji pripada Vašoj učionici-kabinetu za naredni čas. Strogo je zabranjeno korišćenje drugih mokrih čvorova, zadržavanje u WC kabinama i eventualno zaključavanje istih bez potrebe. Skreće se pažnja učenicima da higijenski ispravno koriste sanitarije u ovim prostorijama. Potrebno je svaku promjenu prijaviti nadležnima u školi. U protivnom biće izrečene najstrožije vaspitne mjere. Poželjno je da učenici što brže završe svoje potrebe i na vrijem uđu u svoju učionicu-kabinet za sljedeći čas.

Član 7

Za vrijeme velikog odmora, koji je poslije drugog časa svi učenici, osim dežurnih, izlaze iz školske zgrade i vrijeme odmora koriste u školskom dvorištu. Za to vrijeme se kulturno ponašaju, odmaraju se i eventualno osvježe određenim napitcima ili hranom. Zabranjeno je napuštanje školskog dvorišta za vrijeme velikog odmora. Za vrijeme velikog odmora učenici se mogu zadržati u školskoj zgradi samo u slučaju nevremena i to po posebnom odobrenju.

Član 8

U školi će svakog dana dežurati određeni broj nastavnika i učenika, u cilju što uspješnijeg sprovođenja i poštovanja pravila za održavanje kućnog reda. Za vrijeme dežurstva učenici su odgovorni dežurnim nastavnicima, a dežurni nastavnici Upravi škole.

Član 9

Ulazak u školsku zagradu nije dozvoljen licima koja nijesu učenici i radnici škole, osim po posebnoj potrebi, uz najavu i uz dozvolu direktora, ili nekog od zapošljenih u školi.

Član 10

Učenici i zapošljeni su dužni da u školsku zgradu ulaze pristojnog i urednog izgleda. Nije dozvoljeno doći u školu u bermudama, šorcevima, kratkim majicama, dekoltiranim majicama, mini suknjama, papučama, „japankama“, niti u bilo kakvoj odjeći i obući koja bi mogla nositi poruke neprikladnog i provokativnog karaktera.

Član 11

Učeniku nije dozvoljeno po bilo kojoj osnovi ometanje nastave, ukoliko to čini nastavnik će ga prvo opomenuti, ako i dalje nastavi da ometa, nastavnik će ga upisati i predložiti za pokretanje vaspitnog postupka i uputiti ga na razgovor kod odjeljenskog starješine, ili pedagoga škole. Učenicima je strogo zabranjeno ometanje nastave u drugim odjeljenjima, galamom i dozivanjem iz drugih prostorija i školskog dvorišta.

Član 12

U slučaju da nastavnik kasni ili se ne pojavi na početku časa, učenici ga čekaju u učionici-kabinetu, ili ispred, a poslije 5 minuta redar se obraća dežurnom nastavniku, ili drugim nadležnim u školi, koji će odlučiti kako će odjeljenje raditi u tom slučaju. Do donošenja te odluke učenici će mirno boraviti u učionici, uz poštovanje pravila učeničkog ponašanja.

Član 13

Učenici su dužni da redovno pohađaju nastavu. Odsustvo sa nastave se obavezno evidentira, kao i razlozi tog odsustva. Učenici, odnosno njihovi roditelji su dužni da na vrijeme pravdaju odsustvo učenika sa nastave, u protivnom učeniku će se evidentirati neopravdano odsustvo, za koje se poslije određenog broja izostanaka primjenjuju vaspitne mjere.

Član 14

U slučaju nepoštovanja prava i obaveza učenika u 9-to godišnjoj osnovnoj školi biće primijenjen Pravilnik o načinu i postupku dodijeljivanja pohvala i nagrada i vaspitnih mjera za učenike osnovne škole.

Član 15

Učenici su dužni da se uredno i kulturno ponašaju prilikom dolaska i povratka iz škole. Ukoliko ne poštuju pravila biće im izrečene vaspitne mjere jer i to je sastavni dio poštovanja Pravila kućnog reda.

Član 16

U školi i svakom odjeljenju zastupljeno je nedjeljno dežurstvo učenika. U odjeljenju dežuraju po dva redara, koje određuje odjeljenski starješina. Njihova dužnost je da se u toj sedmici staraju o potpunom održavanju reda i rada u svom odjeljenju, da svoje drugove podsjećaju na poštovanje pravila kućnog reda, da pristojno održavaju učionički i kabinetski prostor u kojem borave, da prijavljuju odsutne učenike i sve one koji ne poštuju pravila učeničkog ponašanja. Ukoliko redari ne izvrše svoje obaveze, snosiće odgovornost i biće izloženi primjeni vaspitnih mjera.

Član 17

Učenici svoje potrebe i prava koje im pripadaju ostvaruju preko odjeljenskog starješine, pedagoga škole, odjeljenske zajednice, učeničkog parlamenta i dr. Za ostvarivanje svojih prava, ukoliko su prethodno ispunili svoje obaveze i dužnosti, učenici se mogu direktno obratiti i drugim nadležnim, kao i direktoru škole, ali samo u vrijeme određeno za prijem učenika.

Član 18

Svi učenici škole dužni su da se pridržavaju Pravilnika o kućnom redu sa kojim ih je detaljno upoznao odjeljenski starješina, a ovdje spomenuta pravila, kao izvod iz tog kućnog reda, biće svakodnevno dostupna, jer se nalaze u odjeljenskoj knjizi svakog odjeljenja i na oglasnoj tabli škole.

 

U Baru, 01.09.2018.godine.                                                               Uprava škole,

JU OŠ “Anto Đedović“ Bar


Zvanična prezentacija
JU OŠ "Anto Đedović" Bar

Uputstva za elektronski upis u vrtiće i osnovne škole

Upiši me

Školski list „Zlatna obala“ br.26
Školski kalendar rada 2022-2023
Ažuriranje

Obavještavamo Vas da je izvršeno ažuriranje većine podaka za ovu školsku godinu, kao i arhiva iz prethodnih godinu.

Arhivu možete pogledati pojedinačno kod stranica koje se godišnje ažuriraju, ili u meniju Arhiva! 

Administrator sajta

I-zdravlje-i-znanje

I-zdravlje-i-znanje

Učenje na daljinu

U susret učenju na daljinu

Maida Bahović, VIII-1
Vladimir Rajevski (II-3)

Vladimir Rajevski

Denis Illarionov (II-3)
Anđelija Đurković: „Uči doma“

Anđelija

Za odlican 5
Za odlican

Za odlican 5

Microbit project energy wood
Microbit project energy wood

Microbit project energy wood

Video klip sa Šantom Pantom
Radost na licima prisutnih

Radost na licima prisutnih

Novosti na sajtu knjiga mašte!
Novosti na sajtu knjiga mašte!

Novosti na sajtu knjiga mašte! https://knjigamaste.wordpress.com/

Vodič: Kako da se ponašate u slučaju zemljotresa
NET prijatelji – app for children
NET prijatelji aplikacija za računare
netprijatelji23

netprijatelji23

Strane sajta
Kalendar objavljivanja članaka
januar 2023.
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Kategorije
%d bloggers like this: